Είστε εδώ: 
 

Νέα

Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα

Franco-Hellenic collaboration in Kefalonia

Με συμμετοχή από το ΙΤΣΑΚ, πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς η τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜΟ TOY 1953  ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προβληθεί και να αναγνωριστεί η Γαλλική βοήθεια και συμβολή στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς-Ιθάκης από το σεισμό του 1953 έως σήμερα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ριφόρτσο.

«Η μοναδικότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ότι, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί ζωντανά με την χρήση ψηφιακών μέσων, η σεισμική δραστηριότητα όπως συντελείται ακριβώς τη στιγμή που παρουσιάζεται», επισήμανε, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε, με πρόσκληση των διοργανωτών, ο Δρ. Νικόλαος Θεοδουλίδης, Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, για την παρουσίαση των σύγχρονων ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων της Ελληνογαλλικής συνεργασίας στο πεδίο της σεισμολογίας. Ο Δρ. Θεοδουλίδης παρουσίασε, μεταξύ άλλων, και το προηγμένο σεισμολογικό δίκτυο ARGONET, πρόσφατο αποτέλεσμα της Ελληνογαλλικής συνεργασίας, καθώς και την διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης της ζωντανής ροής σεισμολογικών δεδομένων από το δίκτυο αυτό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η στιγμή της εκδήλωσης ενός σεισμού μικρού μεγέθους, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους παριστάμενους να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την καταγραφή της εδαφικής δόνησης από το δίκτυο ARGONET. Η εφαρμογή, που υλοποιήθηκε από το ΙΤΣΑΚ στο πλαίσιο του έργου ARGONET, είναι ανοιχτή και προσβάσιμη χωρίς περιορισμούς, από κάθε πολίτη.

 


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είχε ως ακολούθως:

 

    18.00 Έναρξη-Χαιρετισμοί

    18.15 “Η Γαλλική βοήθεια στην Κεφαλονιά, Αύγουστος του 1953”, Εμμανουέλλα Σιναγκρά, επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Κεφαλονιά

    18.30 “Η υιοθεσία της Λακήθρας από τους Γάλλους”, Διονύσης Φωκάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ριφόρτσο

    18.45 “1954 Το Παρίσι και η σεισμόπληκτη Άσσος”, Ηλίας Τουμασάτος, Εκπαιδευτικός, θεατρολόγος, συγγραφέας

    19.00 “Seismic Risk in Cephalonia& Ithaki Islands in the light of the Franco-Hellenic collaboration”, by Nikos Theodoulidis Research Director, Seismology PhD, Institute of engineering Seismology & Earthquake engineering (ITSAK-EPPO)

    19.15 “The Franco-Hellenic collaboration in Argostoli 2011-2017: goals, accomplishments and perspectives” by Pierre-Yves Bard, Senior scientist, Institute of Earth Sciences, Grenoble (ISTerre/IFSTTAR/UGA)

Έγραψαν για την εκδήλωση:

Σχετικά νέα: