Είστε εδώ: 
 

Νέα

Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα

Eιδικό σεμινάριο σε θέματα μετασεισμικού ελέγχου κτιρίων και υποδομών διοργανώνεται με μέριμνα της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις φυσικές, τεχνολογικές και άλλες καταστροφές στο φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Το σεμινάριο καλούνται να παρακολουθήσουν οι πολιτικοί μηχανικοί που έχουν επιλεγεί για να συγκροτήσουν το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

To TEE/TKM προχώρησε στη συγκρότηση του Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών για την αντιμετώπιση σεισμικών καταστροφών με στόχο την δημιουργία μιας υποστηρικτή δομής, η οποία θα μπορεί να συνδράμει άμεσα τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Κράτους στην αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων. Τα μέλη του μητρώου προορίζονται να στελεχώσουν τα συνεργεία μετασεισμικού ελέγχου κτιρίων και υποδομών που θα συγκροτηθούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας που θα εφαρμοστεί. Οι εθελοντές πολιτικοί μηχανικοί που στελεχώνουν το μητρώο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στην εκπόνηση/επίβλεψη/εφαρμογή στατικών ή γεωτεχνικών μελετών τεχνικών έργων ή μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης σε σχετικό αντικείμενο.

Η αναγκη για συγκρότηση του Μητρώου υπήρχε εδώ και και πολλά χρόνια και υλοποιείται φέτος με πρωτοβουλία της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας των φυσικών καταστροφών του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο πρόγραμμα της οποίας είχε ενσωματωθεί πριν δυο χρόνια.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1/3/2018 και 7/3/2018 στο Αμφιθέατρο ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49, 54643, Θεσσαλονίκη) με ενεργή συμμετοχή του ΙΤΣΑΚ. Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο Βασίλης Λεκίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΣΑΚ και Πρόεδρος της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ενώ στην εκπαίδευση των πολιτικών μηχανικών συμμετέχουν επίσης οι ερευνητές του ΙΤΣΑΚ Δρ. Κωνσταντίνα Μάκρα, Δρ. Νίκος Θεοδουλίδης και Δρ. Βασίλης Μάργαρης.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, οι 60 μηχανικοί του Μητρώου θα παρακολουθήσουν διαλέξεις σε θέματα που σχετίζονται με τις τυπικές βλάβες κατασκευών από σεισμό και την αξιολόγηση της επικινδυνότητάς τους (κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, φέρουσα τοιχοποιία και μνημεία, με παραδείγματα), τις ζημίες σε υποδομές (γεωτεχνικά θέματα και θέματα τεχνικής σεισμολογίας για μηχανικούς, σεισμογράφοι και επιταχυνσιογράφοι), τις υποστυλώσεις κι αντιστηρίξεις, τα υλικά επέμβασης (με παραδείγματα) και τις τεχνικές διείσδυσης σε ερείπια, τον μετασεισμικό έλεγχο της καταλληλότητας των κτηρίων υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τα έντυπα ελέγχου, καθώς και την οργάνωση και σχεδιασμό χώρων καταφυγής και καταυλισμών, αλλά και τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας για σχολεία.

Στα σχέδια της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι το σεμινάριο αυτό να πραγματοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

Παρουσίαση στον τύπο: Voria.gr