Είστε εδώ: 
 

Νέα

Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα

Την 26η Οκτωβρίου 2018 και ώρα Ελλάδας 01:54 σημειώθηκε στη περιοχή ΝοτιοΔυτικά της Ζακύνθου σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους Μw=6.8 (USGS, GFZ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Σεισμογραφικού Δικτύου επρόκειτο για επιφανειακό (h~15 km) σεισμό με το επίκεντρο του να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Oι γεωγραφικές συντεταγμένες του επικέντρου όπως δίνονται από την ιστοσελίδα του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ είναι 37.39Β και 20.625A.

Η υψηλότερη Μακροσεισμική Ένταση εκτιμήθηκε για τη περιοχή των νοτίων ακτών της Ζακύνθου και είχε τιμή Ιmm=VΙ+. Ο σεισμός έγινε επίσης έντονα αισθητός σε περιοχές της Ηλείας, Αχαΐας και Μεσσήνης. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Αττική, Κρήτη, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αλβανία, Δαλματικές ακτές, τη Νότια Ιταλία και σε παράκτιες περιοχές της ΝΔ Τουρκίας.

Οι λύσεις του μηχανισμού γένεσης του σεισμού της 26ης Οκτωβρίου δείχνουν ότι ο σεισμός σχετίζεται με ένα ανάστροφο ρήγμα διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ με σημαντική ολίσθηση διεύθυνσης.

Από τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάστε την προκαταρκτική έκθεση για τον σεισμό και εδώ μπορείτε να βρείτε τον αυτόματα παραγόμενο χάρτη κατανομής της σεισμικής έντασης και της επιτάχυνσης. Για τον υπολογισμό του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το δίκτυο επιταχυνσιογράφων του ΙΤΣΑΚ, το δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και από άλλα Ευρωπαϊκά σεισμολογικά δίκτυα.

Η καταγραφές και οι φασματικές τιμές που έδωσαν οι δύο επιταχυνσιογράφοι ZAK2 & KRI1 στην Ζάκυνθο είναι διαθέσιμες εδώ.

Η αναφορά στη χρήση του περιεχομένου αυτής της  έκθεσης είναι η εξής: Παπαιωάννου Χρ., Θεοδουλίδης Ν., Μάκρα Κ., Ροβίθης Μ. (2018): Σεισμός Ζακύνθου Μw6.8 της 26/10/2018 – Προκαταρκτική Έκθεση.


 

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο:

Προκαταρκτική έκθεση για τον σεισμό νοτιοδυτικά της Ζακύνθου στις 26 Οκτωβρίου 2018 μεγέθους Μ6.8

Άλλες πληροφορίες: Η αναφορά στη χρήση του περιεχομένου αυτής της έκθεσης είναι η εξής: Παπαιωάννου Χρ., Θεοδουλίδης Ν., Μάκρα Κ., Ροβίθης Μ. (2018): Σεισμός Ζακύνθου Μw6.8 της 26/10/2018 – Προκαταρκτική Έκθεση.