Είστε εδώ: 
 

Νέα

Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα

Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), Μονάδα Έρευνας του ΟΑΣΠ, διοργανώνει στις 28/6/2019, στις εγκαταστάσεις του ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη, διεθνή Συνάντηση Εργασίας (Workshop) με θέμα «Πρόσφατες Εξελίξεις στη Μελέτη και Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας Αστικών Περιοχών από τις Συνέπειες Καταστρεπτικών Σεισμών».

Στη Συνάντηση Εργασίας συμμετέχουν διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες από χώρες υψηλής σεισμικότητας που πλήτονται από καταστρεπτικούς σεισμούς (Ελλάδα, Ιαπωνία, Κίνα). Η επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία των ερευνητικών ομάδων που συμμετέχουν σε αυτήν, θα συμβάλει στη βελτίωση της γνώσης και την κατανόηση του σύνθετου φαινομένου των σεισμών και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Η Συνάντηση Εργασίας θα επιχειρήσει να μας φέρει πιο κοντά σε πιθανές λύσεις για την προστασία της κοινωνίας από καταστρεπτικούς σεισμούς και την οικοδόμηση μελλοντικά ανθεκτικών πόλεων σε περιοχές με υψηλή σεισμική επικινδυνότητα.

Περίληψη

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός στη χώρα τέθηκε σε ισχύ το 1959 και οι εκδόσεις αναβάθμισης του ακολούθησαν το 1984 και το 2000. Το 1978 για πρώτη φορά μια σύγχρονη ελληνική πόλη, η Θεσσαλονίκη, επλήγη από ισχυρό σεισμό μεγέθους Μ6.5. Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα, το 1999, σεισμός μετρίου μεγέθους M5.9, έπληξε σοβαρά την Αθήνα. Και οι δύο σεισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες και κοινωνικο-οικονομική αποδιοργάνωση στις δύο πόλεις που χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ανακάμψουν. Επιπλέον, κατά την τελευταία εικοσαετία έχουν κατασκευασθεί νέες υποδομές ζωτικής σημασίας γύρω και μέσα σε πόλεις της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμη εκτεθεί σε ισχυρή σεισμική δόνηση.

Προφανώς τα διδάγματα από τους σεισμούς των τελευταίων ~40 χρόνων είναι απαραίτητα και πολύτιμα για την κατανόηση του μηχανισμού των καταστροφών που αυτοί προκάλεσαν.  Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι τόσο η «γήρανση» των υφιστάμενων κατασκευών όσο και η ανάπτυξη νέων κρίσιμων υποδομών σε αστικά περιβάλλοντα, επιβάλουν εντονότερα την ανάπτυξη εφαρμοσμένης έρευνας & τεχνολογίας με σκοπό την αποτελεσματική προετοιμασία έναντι μελλοντικών σεισμών και την αύξηση της σεισμικής ανθεκτικότητας των πόλεων μας, ειδικά εκείνων που βρίσκονται κοντά σε ενεργές σεισμικές πηγές. Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρεί να συμβάλει η διεθνής Συνάντηση Εργασίας στο ΙΤΣΑΚ, στις 28 Ιουνίου 2019.

Η συνάντηση θα μαγνητοσκοπηθεί και οι ομιλίες των συμμετεχόντων θα γίνουν διαθέσιμες στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας του ΙΤΣΑΚ.

 


 

Update: Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στο workshop συγκεντρώθηκαν σε ένα booklet που μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο:

Greece-China-Japan Workshop in Thessaloniki June 28, 2019