Eθνικό Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων - ΕΔΕ

Το ΙΤΣΑΚ διαθέτει εγκατεστημένο δίκτυο επιταχυνσιογράφων ελευθέρου πεδίου σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με σκοπό την καταγραφή της ισχυρής σεισμικής κίνησης. Το δίκτυο αποτελείται από 250 επιταχυνσιογράφους ψηφιακής τεχνολογίας εγκατεστημένους σε μεγάλες πόλεις του Ελληνικού χώρου. 

Το δίκτυο του ΙΤΣΑΚ είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσποδίας Σεισμολογικών Δικτύων (FDSN) με Κωδικό Δικτύου HI και ψηφιακό αναγνωριστικό DOI https://doi.org/10.7914/SN/HI

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται η τρέχουσα κατάσταση του δικτύου.

Για να δείτε πληροφορίες για τους σταθμούς του δικτύου επιταχυνσιογράφων του ΙΤΣΑΚ πατήστε εδώ.

 

ITSAK National Accelerometric Network

Ιστορικό

Το δίκτυο του ΙΤΣΑΚ αναπτύχθηκε και αναβαθμίστηκε σε διάφορες φάσεις. Με την πιο πρόσφατη χρηματοδό­τη­ση από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ολοκληρώ­θηκε μια σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση με την εγκατάσταση περίπου 120 επιταχυνσιο­γράφων νέας γενιάς. Στόχος αυτού του έργου, σε συνεργασία με το Γεωδυ­ναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ, ήταν η γεωγραφική πύκνωση του εθνικού δικτύου επιταχυνσιογρά­φων, η κάλυψη όλων των μεγάλων οικισμών της χώρας και σε ορισμένες περιπτώσεις η κάλυψη ακραίων εδαφικών σχηματισμών εντός του ίδιου οικισμού. Οι νέοι επιταχυνσιογράφοι τύπου Guralp CMG-5TDE είναι εξοπλισμένοι με επιταχυνσιόμετρα ευρέως φάσματος, ψηφιοποιητές με ανάλυση 24 bits και σύστημα απόλυτου χρόνου (GPS). Η μεταφορά δεδομένων από τους επιταχυνσιογράφους νέας γενιάς γίνεται στο Κέντρο Δεδομένων του ΙΤΣΑΚ σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, με την αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτουν πανελλαδικά το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης (ΣΥΖΕΥΞΙΣ) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (GRnet).

Επίσης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας Μ 1.2 "ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ") εγκαταστάθηκε στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίκτυο Επιταχυνσιογράφων τύπου GSR-24 καθώς επίσης και δίκτυο από 4 συστήματα Guralp ταυτόχρονης καταγραφής στην επιφάνεια του εδάφους και σε διάφορα βάθη εντός γεωτρήσεων.

Το μόνιμο δίκτυο επιταχυνσιογράφων περιλαμβάνει επίσης και όργανα τα οποία είναι σε λειτουργία με ενεργοποίηση καταγραφής όταν η εδαφική επιτάχυνση υπερβεί ένα προεπιλεγμένο επίπεδο διέγερσης και συνδέονται με τις εγκαταστάσεις του ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη μέσω τηλεφωνικής τηλεμετρίας. Τα όργανα αυτά είναι:

  • QDR (τα οποία αντικατέστησαν τα αναλογικά SMA-1) ανάλυσης 11 bits και
  • ETNAανάλυσης 18 bits.

Σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) ή περιοχές σημαντικής οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης (Κεντρική Κρήτη, Ρόδος) έχουν αναπτυχθεί δίκτυα με την ενοργάνωση περισσοτέρων της μίας θέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση στη πύκνωση έχει δοθεί στη περιοχή της Μυγδονίας Λεκάνης όπου βρίσκεται και το δίκτυo EUROSEISTEST.