Είστε εδώ: 
 

Νέα

Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα

Δημοσίευση άρθρου στον τύπο της Κεφαλονιάς, από τον Δρ. Νίκο Θεοδουλίδη, Σεισμολόγο – Διευθυντή Ερευνών ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, με θέμα: Η Κεφαλονιά και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ): Διεθνής Πόλος και «Εργαστήριο» Έρευνας για Αντισεισμική Προστασία

"Πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων, ανακοινώθηκε στον ιστοχώρο σας (voutospress.gr , 5 Δεκ. 2017) η πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης για:"...συνεργασία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου με τον ΕΥΔΟΞΟ και μεταφορά της έδρας του ΙΤΣΑΚ από τη Θεσσαλονίκη στο Ληξούρι. Η λειτουργία του θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΟΧΕ που ήδη «τρέχει» η Περιφέρεια για την ανασυγκρότηση της Παλικής..."

Προφανώς ο όρος "μεταφορά" της έδρας του ΙΤΣΑΚ από τη Θεσσαλονίκη στο Ληξούρι κυριολεκτικά μόνον ως σχήμα λόγου μπορεί να εκληφθεί, που όμως εκφράζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας να αναπτύξει ουσιαστική συνεργασία με το ΙΤΣΑΚ, ώστε η τεχνογνωσία και οι υποδομές του να συμβάλουν στην αντισεισμική προστασία των κατοίκων και στην αξιοποίηση του "φυσικού εργαστηρίου" σεισμών που παρέχει η Κεφαλονιά. Ανάλογη βούληση ανάπτυξης ενός Εθνικού Ερευνητικού Φορέα Αντισεισμικών Κανονισμών, Προδιαγραφών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας είχε εκφρασθεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τον Οκτώβριο του 2016. Σε εκείνο το σχέδιο νόμου είχε προταθεί από τους ερευνητές του ΙΤΣΑΚ ως ρεαλιστική και υλοποιήσιμη λύση η πρόβλεψη μιας Περιφερειακής Μονάδας Εργαστηρίου-Παρατηρητηρίου στην Κεφαλονιά η οποία θα αναπτυσόταν υπό την καθοδήγηση του ΙΤΣΑΚ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ωστόσο, για να γίνει αντιληπτή, να σχεδιασθεί ορθολογικά και να πετύχει μια τέτοια ουσιαστική συνεργασία, παραθέτω εν συντομία την ιστορική διαδρομή του ΙΤΣΑΚ και την αποστολή που έχει με έδρα τη Θεσσαλονίκη."

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο KEFFALONIAPRESS ή στο VOUTOSPRESS