Επιστημονικά Προγράμματα

 

Τίτλος:

Συνέπειες της Ισχυρής Κίνησης στο Δομημένο Περιβάλλον-Αποτίμηση Σεισμικής Επάρκειας Επιλεγμένων Κατασκευών

Διάρκεια: 2018 – 2019
Ενεργό : Όχι
Φορέας χρηματοδότησης: INTEREG GREECE-ITALIA, REGION OF EPIRUS
Συμμετέχοντες φορείς: ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ
Συντονιστής: Βασίλειος Λεκίδης
Υπεύθυνος: Βασίλης Λεκίδης
περιγραφή:

Κατά τη σεισμική κίνηση της ακολουθίας του Οκτώβρη 2016, τα μεγέθη των επιταχύνσεων που αναπτύχθηκαν στην βορειοδυτική περιοχή των Ιωαννίνων (6,7% και 8,0% στα Ιωάννινα και λίγο μεγαλύτερες βόρεια του ρήγματος κοντά στο 12-14% της επιτάχυνσης της βαρύτητας) ήταν χαμηλά με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό καθώς ο Νομός Ιωαννίνων κατατάσσεται τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη κατηγορία σεισμικότητας (0.16g, 0.24g). Επομένως, οι σύγχρονες κατασκευές με βάση τον νέο αντισεισμικό κανονισμό αποκρίθηκαν στην ελαστική περιοχή χωρίς βλάβες όπως ήταν αναμενόμενο. Οι κατασκευές με τον παλιό κανονισμό αποκρίθηκαν κοντά στο όριο ελαστικότητας, οπότε πάλι οι κατασκευές χωρίς κακοτεχνίες αποκρίθηκαν χωρίς βλάβες. Έτσι η γενική εικόνα των κατασκευών είναι χωρίς βλάβες.

Υπάρχουν ωστόσο μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν ερμηνείας για βλάβες πέραν της ελαστικής απόκρισης ιδιαίτερα μνημειακές κατασκευές και εκκλησίες η μοναστήρια. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ι. Μονή Βελλά στο Καλπάκι η οποία αποτελείται από συγκρότημα κτιρίων κατασκευασμένων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικά υλικά (λιθόκτιστα κτίρια και κτίρια ο/σ). Γενικώς το συγκεκριμένο συγκρότημα παρουσίασε σοβαρές βλάβες που περιλαμβάνουν ρηγματώσεις και αποκολλήσεις επιχρισμάτων και λιθόκτιστων τοίχων, αλλά και ρηγματώσεις σε φέροντα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος. Σε περιπτώσεις όπως η προαναφερθείσα, απαιτείται να εξεταστεί επισταμένα η σεισμική επάρκεια των κτιρίων και να καθοριστούν τα δομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας τους και την μείωση της τρωτότητας, με παρεμβάσεις μικρού κόστους-κλίμακας και μικρού χρονικού ορίζοντα.

Επιπλέον το πολύ μεγάλο πλήθος μετασεισμών της συγκεκριμένης ακολουθίας ενέτεινε σημαντικά την προκληθείσα ανησυχία του τοπικού πληθυσμού καθιστώντας σκόπιμη την ενίσχυση του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αντίστοιχων συμβάντων, τόσο σχετικά με τις διαδικασίες μετασεισμικού ελέγχου των κατασκευών και αξιολόγησης της σπουδαιότητας των εμφανιζόμενων βλαβών, όσο και με την ενημέρωση και παροχή κατάλληλών οδηγιών προστασίας από τους σεισμούς προς τον τοπικό πληθυσμό. Αντικείμενο του έργου είναι:

  1. Ισχυρή σεισμική κίνηση της ακολουθίας του Οκτώβρη 2016, σε σχέση με τους σεισμικούς συντελεστές του Κανονισμού. Συγκρίσεις και Συμπεράσματα.

  2. Αποτίμηση σεισμικής επάρκειας επιλεγμένων κατασκευών, και προτάσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής τρωτότητας αυτών των κατασκευών. Θα εξεταστούν τρείς συνολικά κατασκευές (στατικά ανεξάρτητες) μια εκ των οποίων θα είναι επιλεγμένες μονάδες από το κτιριακό συγκρότημα της Μονής Βελλά. Οι υπόλοιπες δύο θα επιλεγούν εντός της πληγείσας από την εν λόγω σεισμική ακολουθία περιοχής, με απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρεια Ηπείρου, σε εισήγηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης.

  3. Σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης ταχέος οπτικού ελέγχου, ελέγχου κατασκευής σε προσεισμικό στάδιο, καταγραφή βλαβών σε μετασεισμικό στάδιο, και αξιολόγηση σπουδαιότητας των βλαβών για την απομένουσα αντοχή των κατασκευών.

  4. Σχέδιο ενημέρωσης - εγχειρίδιο παροχής οδηγιών πολιτικής προστασίας στον τοπικό πληθυσμό