Είστε εδώ: 
 

Νέα

Επιστροφή στην λίστα με τα Νέα

Ενα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται παγκοσμίως μόνο στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την Ιαπωνία έρχεται να πραγματοποιηθεί και στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κουτάβου.

Πρόκειται για ενα πείραμα κόστους 200.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από τη Γαλλική Γραμματεία Ερευνας (*) και θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καταλάβουν και να τεκμηριώσουν πως οι τοπικές εδαφικές συνθήκες μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση του φαινομένου των σεισμικών δονήσεων. Η καταγραφή αυτών των αποτελεσμάτων, που θα είναι διαθέσιμα για όλους ανά πάσα στιγμή στο διαδίκτυο, θα συμβάλει στη βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια και κατ’ επέκταση στη δημιουργία πιο ασφαλών κτιρίων. Για το σκοπό αυτό σχεδιάσθηκε και θα εγκατασταθεί στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς, ειδικό τρισδιάστατο δίκτυο σεισμογράφων/επιταχυνσιογράφων (ARGONET), οι κατραγραφές του οποίου θα συμβάλουν ουσιαστικά στην κατανόηση εκείνων των παραμέτρων που καθορίζουν τις αβεβαιότητες στην εκτίμηση της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ολες οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου πειράματος αναλύθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, από τον Διευθυντή Ερευνών του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ, Νίκο Θεοδουλίδη, παρουσία ακόμα του Αντιπεριφερειαρχή, Παναγή Δρακουλόγκωνα, του Προέδρου του ΤΕΕ Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Σταύρου Τραυλού και του καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Αγη Κονιδάρη. Ανάμεσα στον κόσμο που παρακολούθησε τη συνέντευξη ήταν και ο τ. Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής.

Η συνέντευξη τύπου καλύφθηκε εκτενώς από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Στους ακόλουθους συνδέσμους θα βρείτε τα ρεπορτάζ που έγιναν από τον τοπικό τύπο και εδώ την παρουσίαση του κ. Θεοδουλίδη.

Περιλαμβάνονται φωτογραφίες αλλά και μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα της παρουσίασης.

  1. Ανεξάρτητος blog - Ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο στο Αργοστόλι, για τη βελτίωση των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα και παγκοσμίως
  2. e-kefalonia.net - Ενα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στον Κούταβο
  3. kefalonianews.gr - Μόνιμη εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σεισμικότητας στον Κούταβο [Μαγνητοφώνηση των ομιλιών και βίντεο]
  4. kefalonitikanea.gr - Δίκτυο σεισμογράφων στην Κεφαλονιά
  5. ionianpress.gr - Μόνιμη εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης σεισμικότητας στον Κούταβο
  6. inkefalonia.gr - Ξεκινάει το «πείραμα» παρατήρησης σεισμών στην Κεφαλονιά!

(*) Το πείραμα ARGONET χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος SINAPS@ - Earthquake and Nuclear Facilities: Ensuring Safety and Sustaining.

 

ARGONET_press_conference